lauantai 29. lokakuuta 2016

Netflixin parhaat Halloween-leffat

Ensi viikon maanantaina vietetään virallista Halloweenia, mutta todennäköisesti kaikki juhlivat (jos juhlivat) Halloweenia tänään. Meillä Halloweenin vietto tänä vuonna huipentuu leffailtaan kotona, jolloin katsellaan muutama kauhuleffa ja herkutellaan vähintään puolen kilon irtokarkkipussilla. Leffat tietenkin katsotaan tunnelmallisesti hämärässä, vain kurpitsalyhtyjen ja kynttilöiden loisteessa. Olen aina ollut kauhuleffojen ystävä. Teininä traumoja aiheuttivat mm. Dracula - Pimeyden Prinssi, Omen-leffat, Painajainen Elm Streetillä, Perjantai 13. päivä sekä tv-sarjat Hiidenvirta, Aaveita ja kummituksia ja Twin Peaks. Aikuisemmalla iällä lempparikauhuleffojani ovat The Others, Orpokoti, The Wicker Man (70-luvun alkuperäisversio, ei missään nimessä se uusi Nicolas Cage-versio), The Ring ja Bram Stokerin Dracula.


Tykkään eniten tunnelmallisista ja yliluonnollisista kauhuleffoista kuin leffoista, joissa ideana on vain juosta karkuun sarjamurhaajaa. Tässäkin on poikkeuksensa, sillä yksi parhaimmista kauhuleffoista ikinä on Perjantai 13. päivä.


Jos tänään tekee mieli katsoa kauhua, tässä olisi pari Netflixin parasta kauhuleffaa:


Insidious (2010)

Kauhistuttava tarina perheestä, jonka poika vajoaa selittämättömästi koomaan heidän muutettua taloon, joka vaikuttaa olevan pahjojen henkien riivaama. Yrittäessään paeta vainoavia henkiä ja pelastaa poikansa, perhe muuttaa uudelleen vain tajutakseen, että syy ei ollutkaan talossa.

Insidious jäi kummittelemaan mieleeni moneksi päiväksi sen katsomisen jälkeen. Elokuvan ohjaaja James Wan on tuttu nimi mm. Saw-leffasarjasta. Itse en tykännyt Saw-leffoista, sillä niissä pääasiana oli vain esitellä mitä brutaalimpia keinoja, joilla kiduttaa ihmisiä. Insidious on taas perinteinen kummitustarina ja hemmetin peloittava sellainen.


Dead Silence (2007)

Jamie ryhtyy selvittämään puolisonsa outoa kuolemaa. Ainoa johtolanka on heille saapunut aavemainen nukke. Vaimon hautajaisjärjestelyt vie Jamien hänen isänsä ja äitipuolensa luo vanhaan kotikaupunkiin, Ravens Fairiin. Kaupungissa asui aikoinaan Mary Shaw -niminen nainen, joka johti kaupungin nukketeatteria... Kuinka hän liittyy asiaan, vai liittyykö?

Kuka pelkää vatsastapuhujanukkeja? Ainakin minä tämän elokuvan jälkeen. Leffan tunnelma on synkkä, mutta huumorin pilkahduksiakin tästä löytyy ja niistä vastaa etsivää näyttelevä Donnie Wahlberg. Insidiousin ja Dead Silencen visuaalisesta ilmeestä ja tunnelmasta löytää helposti samankaltaisuuksia, sillä elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja ovat molemmissa samat tyypit.



The Woman In Black (2012)

Elokuva kertoo nuoresta juristista, Arthurista, joka komennetaan matkustamaan syrjäiseen kylään hoitamaan hiljaittain kuolleen asiakkaan papereita. Työskennellessään yksin asiakkaansa tyhjässä talossa, Arthur alkaa ratkaista talon salaisuuksia ja näkee mysteerisen ainoastaan mustaan pukeutuneen naisen. Kun kyläläiset eivät kerro mitään, Arthurin on pakko ratkaista mustaan pukeutuneen naisen oikea henkilöllisyys itse.

The Woman In Black on tunnelmallista goottikauhua, jonka puitteet ovat kunnossa: löytyy kolkko kartano, mustiin pukeutunut nainen, sumua, aaveita jne. Leffa ei ole maailman paras, mutta tyylilajissaan todella hyvä. Netflixistä löytyy myös elokuvan kakkososa, jonka juoni on periaatteessa sama kuin ykkösosan. Joitain voi kiinnostaa, että pääosassa on Daniel Radcliffe.


 A Haunted House (2013)

Rakastunut nuoripari Malcom ja Keisha muuttavat unelmiensa taloon aloittaakseen yhteisen elämänsä. Pian talossa alkaa tapahtua mystisiä asioita ja selviää, etteivät he olekaan kahden vaan Keishan on riivannut hävytön demoni. Ahdistunut Malcom palkkaa manaajan ja lopulta nykypäivän Ghostbustersitkin ajamaan pois pahan hengen, joka terrorisoi hänen parisuhdettaan… ja ennen kaikkea seksielämäänsä.

Jos oikeat kauhuleffat ahdistaa, niin aina voi katsoa parodian kauhuleffoista. Tämä menee samaan kategoriaan kuin Scary Movie-elokuvat. Voin kyllä helposti kuvitella, että tämä voisi olla monen mielestä todella huono elokuva. Suosittelen tätä vain huonon huumorin ystäville. Itse sain tästä monet hyvät naurut.


Millaisia suunitelmia sinulla on Halloweeniksi? Tykkäätkö katsella kauhuleffoja?

8 kommenttia:

 1. Tuo Dead Silence on aiheuttanut mulle monet mörköunet :D kerran heräsin siihen että se nukke on varmasti vaatehuoneessa ja en uskaltanut mennä katsomaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat. :D En ole ennenkään tykännyt vatsastapuhujien nukeista, mut nyt vielä vähemmän. :D

   Poista
 2. En itse katso juuri koskaan kauhuelokuvia. Lapsena nähty Hitchcockin Psyko jäi pitkäksi aikaa ahdistamaan mieltä, enkä halua kokea vapaaehtoisesti sellaisia fiiliksiä. Joitakin jännitys-/poliisisarjoja saatan katsoa, kun yleensä niissä jännitysmomentit ovat aika kesyjä ja tapahtumien kulku useimmiten ennustettavissa heti alkumetreillä. Jos on liikaa jännitystä, lopetan katsomisen. Ymmärrän kyllä, että kauhuelokuvat kiehtovat, onhan niissä varmaan jotain koukuttavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas tykkään siitä jännityksen tunteesta, mikä tulee kun katsoo kauhuelokuvia. Eihän niitä todellakaan kannata katsoa, jos ne aiheuttaa ahdistusta.

   Poista
 3. Tykkään. Mun lemppareita Netflixin tarjonnasta taitaa olla enemmän sellaiset thillerit, jotka on maustettu kauhulla, esim. Dark Skies, Shelter, Sleep Tight, Demonic. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin eilen Demonicin ja niputtaisin sen kauhuleffoihin. Se oli ihan jees. :) Siinä oli vähän erilainen lähtökohta kuin muissa kauhuleffoissa. Sehän olisi voinut olla pelkästään tarina siitä, mitä tapahtuu kun ne nuoret menevät siihen taloon. Toisaalta nyt kun siinä liikuttiin sekä menneisyydessä että nykyisyydessä ja lopputulokesn tiesi (siis mitä niille nuorille käy), se ei ollut niin pelottava. Oli siinä kaksi sellaista säikäytyskohtausta, joissa tuli kiljahdettua. :D

   Poista
 4. Dead Silencen oon monesti kattonut, itse en pitänyt sitä järin pelottavana vaan enemmän jännänä. :)
  Lähinnä kulutan aikani vanhoissa kauhuleffoissa jotka ovat tehosteiden vuoksi enwmmän komediaa kuin kauhua. :') Toki sitten kauhuteemaisia tv-sarjoja tulee kulutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeesti!? Mun mielestä Dead Silence oli h-e-l-v-e-t-i-n pelottava!!! :D Sehän on silkkaa kauhua jo ensi minuuteista lähtien. :) Ainakin näin mä muistelisin. Siitä on jo pari vuotta kun olen sen katsonut. Pitäisi katsoa uudestaan. :) Nykyään elokuvien tehosteet ovat niin hyviä, että niiden rinnalla vanhojen leffojen tehosteet näyttävät tosiaan naurettavilta.

   Poista