maanantai 8. elokuuta 2016

Escadan kesätuoksut osa I

Tänään sukelletaan menneiden kesien tuoksuihin. Kaikkihan tietävät Escadan kesätuoksut, nuo värikkäisiin pulloihin pakatut makeat tuoksut, jotka huokuvat unelmien kesiä paratiisisaarella. Itselleni Escada on ollut nimenä tuttu 90-luvun alusta lähtien, kun aloin lueskelemaan ulkomaisia muotilehtiä, mutta itse firmasta en ole tiennyt oikeastaan mitään.

Internetin syövereitä tutkiessani selvisi, että Escadan muotihuoneen perustivat Margaretha ja Wolfgang Ley 70-luvun lopulla Saksassa. Margaretha, joka toimi Escadan päässuunnittelijana, oli  ruotsalainen ex-malli. Heidän ensimmäisen vaatemallistonsa nimi oli Sporty Elegance. Escada Beauté perustettiin 1990 ja silloin julkaistiin merkin ensimmäinen tuoksu, Escada Margaretha Ley. Ensimmäinen kesätuoksu, Chiffon Sorbet, julkaistiin 1993. Kesätuoksuja on ilmestynyt siitä lähtien joka vuosi.
 

Ensimmäinen ostamani Escadan kesätuoksu oli vuoden 2003 Ibiza Hippie. Rakastuin siihen ensinuuhkaisulla ja se oli pitkään suosikkihajuveteni. Tuoksu on mm. karpalon, litsin, persikan ja mustaherukan herkullinen cocktail. Ibiza Hippietä seuranneet Island Kiss (2004) ja Rockin' Rio (2005) olivat myös mieleeni, mutta ne eivät kolahtaneet yhtä kovaa kuin Ibiza Hippie. 13-vuotias Ibiza Hippie on alkanut tuoksua lakritsilta. En todellakaan ole käyttänyt sitä enää vuosiin, mutta säilytän sitä ihan vain nostalgisista syistä, kuten muitakin vanhaksi menneitä kausituoksuja.


Pääsin tutustumaan muutamaan vanhempaan kausituoksuun ostaessani viiden minipullon kokoelman. Näistä itselleni kolahti vain vuoden 2002 Sexy Graffiti (joka julkaistiin uudelleen 2012). Minipullokokoelman muut tuoksut olivat Chiffon Sorbet (1993), Jardin De Soleil (1996), Loving Bouquet (1999) sekä Tropical Punch (2001).


Kesätuoksujen imagossa tapahtui selkeä nuorennusleikkaus vuoden 2002 kausituoksusta. Pahvipakkaus oli edelleen samaa tyyliä kuin vanhempien kausituoksujen pakkaukset (pastellia ja kukkakuvioita), mutta nimi Sexy Graffiti oli jo selkeästi suunnattu nuoremmalle asiakaskunnalle.

Ibiza Hippien (2003) pahvipakkauksen kuvioinnissa oli jo denimiä, nyöriä ja tribaalikuvioita. Viimeistään seuraavana vuonna julkaistu Island Kiss löi Escadan kesätuoksuihin leiman: "suunnattu nuorille naisille". Island Kissistä lähtien pahvipakkauksia koristivat naishahmot, jotka muistuttavat Bratzin isosiskoa tai Paris Hiltonia. Tuohon aikaan Paris ja blingblig oli suurinta huutoa, joten ei ihme, että kesätuoksujakin markkinoitiin sillä kuvastolla. En muistaakseni silloin kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta nyt kun katselen pakkauksia... Eiiih!! Mielestäni piirretyt naishahmot antoivat tuoksuille halvan ilmeen. Pahvipakkausten toista puolta koristivat neutraalimmat kuvioinnit.


Vaikka en ole aina välttämättä pitänyt kaikista Escadan kesätuoksujen pahvipakkauksista, itse tuoksut ovat olleet mieleeni. Tässäkin on poikkeuksena minipullojen Loving Bouquet ja Jardin De Soleil, jotka olivat mielestäni taas liian tätimäisiä kukkaistuoksuja.


Vuosina 1993-2007 kausituoksut olivat pakattu Escadan ikoniseen, sydämenmuotoiseen pulloon, jonka Ben Kotyuk ja Margaretha Ley olivat suunnitelleet. Sunset Heat oli viimeinen sydämenmuotoiseen pulloon pakattu tuoksu. En muistanutkaan, että Sunset Heatin rinnalle oli julkaistu miesten oma versio kyseisestä tuoksusta.

Kesätuoksut 1993-2007
Postauksen toisessa osassa esittelen uudemmat kesätuoksuni ja paljastan mitkä ovat kaikkien aikojen suosikkini Escadan kesätuoksuista. 

6 kommenttia:

 1. Tropical Punch on paras Escadan kesätuoksu ever, tykkäsin myös Jadin de Soleilista. Lily Chic ja Loving Bouquet lukeutuvat myös lemppareihini. Oikeastaan nuo 1990-luvun ja 2000-luvun alun tuoksut oli ihan omaa luokkaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en vielä 90-luvulla ollut tietoinen Escadan kesätuoksuista. Olisi hauskaa, jos niitä julkaistaisiin uudelleen. :)

   Poista
  2. Sitä mäkin toivon, olen toivonut siitä lähtien kun julkaisivat muutaman niitä 2000-luvun alun tuoksuja uusissa pulloissa. Tropical Punchia jemmaisin heti viisi pulloa, se on vaan mieletön ja just nuo erilaiset "mummot" oli niin mun makuun, koska ne oli sellaista aikuismaisempaa Escadaa. :D

   Poista
  3. Mä veikkaan, että itsekin tykkäisin nykyään enemmän noista 90-luvun tuoksuista kuin sillon kun ostin tuon minipullosetin (eli joskus 2000-luvun alussa). Pidetään peukkuja, että tulisi uudelleenjulkaisut ja niissä alkuperäisissä pakkauksissa!:)

   Poista
 2. Onpas näitä kieltämättä aikamoinen määrä! Noi naishahmot pahvipakkauksissa on joo vähän mauttomia munkin mielestä. Escadalta löytyy tosi kivoja tuoksuja, vaikka itse omistankin vain yhden :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On joo. En edes muistanut, että mulla on näitä näin paljon. :D

   Poista